Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Ο Άγιος Γεώργιος του Ασγκούρι (9ος -10ος αιώνας) [Μνήμη 2 Απριλίου]


Σύντομα βιογραφικά στοιχεία συναντούμε για το βίο του Αγίου Γεωργίου του Ασγκούρι στα γραπτά των διάσημων αγιογράφων του 10ου αιώνα Γεωργίου Μέρκουλε και Βασιλείου του Ζάρζμα.
Ο Άγιος Γεώργιος του Ασγκούρι έζησε στο τέλος του 9ου αρχές του 10ου αιώνα μΧ. Ανήκε στην αριστοκρατική και ευσεβή οικογένεια των Σουαρτκελί. Ο Άγιος μεγάλωσε και διδάχτηκε τα γράμματα μέσα στο περιβάλλον του μοναστηριού Οπίζα στο Κλαρζέτι.
Ο Άγιος Γεώργιος διαδέχτηκε τον μεγάλο φεουδάρχη ηγεμόνα Γεώργιο Τσουρκανέλι στην ηγεμονία της περιοχής Σάμτσχε, τέσσερα χρόνια μετά το θάνατο του. Την εποχή εκείνη ξεκίνησε και άγρια διαμάχη για το ποιος ήταν ο κανονικός διάδοχος των Τσουρκανέλι.
Metekhi Church
Ενώ κατείχε το μέγιστο αυτό πολιτικό αξίωμα ο Άγιος Γεώργιος κατεύθυνε και πνευματικά τους κατοίκους της αρχαίας αυτής επισκοπής του Ασγκούρι με σύνεση και σοφία για πολλά χρόνια. Σύμφωνα με την παράδοση, η επισκοπή του Ασγκούρι είχε ιδρυθεί από τον Απόστολο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο, ο οποίος είχε αφήσει εκεί ως δώρο προς την Εκκλησία της Γεωργίας την αχειροποίητο εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου γνωστής ως ‘Θεοτόκου του Ασγκούρι’.
Παρόλο που δεν έχουν διασωθεί γραπτά κείμενα του Αγίου Γεωργίου, ο ίδιος είναι γνωστός και ως μεγάλος εκκλησιαστικός συγγραφέας.
Στο βιβλίο του ‘Άγιος Γκρικόλ της Γκάντζα’ ο Άγιος Γεώργιος Μέρκουλε αναφέρει ότι ο Άγιος Γεώργιος του Ασγκούρι είχε συμβάλει σημαντικά στη συγγραφή του βίου του Αγίου Γκρικόλ.
Ο Άγιος Γεώργιος του Αγκούρι ήταν στενός φίλος με τον Άγιο Σεραπείωνα της Ζάρζμα στου οποίου την εξόδιο ακολουθία παρευρέθηκε και συνέβαλε τα μέγιστα στη συγγραφή του βίου και της πολιτείας του.
Κύριε και Θεέ μου φώτισε τον Άγιο ιεράρχη Γεώργιο και ύψωσέ τον ώστε να καταστεί φωτεινός φάρος. Φώτισε και εμάς του χριστιανούς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...