Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Η ΑΓΙΑ ΝΤΥΜΦΑ

Η ΑΓΙΑ ΝΤΥΜΦΑ - ΠΡΟΣΤΑΤΙΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΕ ΨΥΧΙΚΟ ΝΟΣΗΜΑ




Η αγία Ντύμφα ήταν κόρη του τοπικού βασιλιά κάποιας περιοχής της Ιρλανδίας τον 7ο αι. μ.Χ. Ο πατέρας της ήταν ειδωλολάτρης, αλλά η μητέρα της χριστιανή κι έτσι η κοπέλα αγάπησε το χριστιανισμό & βαφτίστηκε κρυφά απ' τον πατέρα της. Η ζωή της ήταν πολύ πνευματική και, αφοσιωμένη στο Χριστό, έδωσε υπόσχεση αγνότητας.
Μετά το θάνατο της μητέρας της, ο βασιλιάς πένθησε τρομερά, όμως με τον καιρό θέλησε να ξαναπαντρευτεί. Ανάθεσε λοιπόν στους ανθρώπους του να του βρουν μια όμορφη και καλή σύζυγο. Εκείνοι όμως, αφού ερεύνησαν, του είπαν πως δεν υπάρχει πιο όμορφη και συνετή γυναίκα στο βασίλειό του από την κόρη του! Τότε ο βασιλιάς αποφάσισε να παντρευτεί την κόρη του!
Η Ντύμφα, μπροστά σ' αυτό τον τρομαχτικό πειρασμό, το 'σκασε με τη βοήθεια του πνευματικού της, του αγίου ιερέα Gerebran. Ο βασιλιάς όμως τους καταδίωξε, τους ανακάλυψε σ' ένα μικρό χωριό που ονομάζεται Cheel [ή Geel], κοντά στη σημερινή Αμβέρσα, και τους σκότωσε και τους δυο. Ήταν 15 Μαΐου, κάπου μεταξύ 620 & 640 μ.Χ., και η αγία ήταν 15 χρονών.
Άλλη μια αγία λοιπόν δολοφονημένη από τον πατέρα της, όπως η αγία Βαρβάρα, η αγία Φιλοθέη του Άρτζες, η σύγχρονη νεομάρτυς Ντανιέλα από το Βουκουρέτσι κ.λ.π. Αλλά και το μαρτύριο της αγίας Θωμαΐδος της Αλεξάνδρειας δεν είναι άσχετο.
Σύντομα άρχισαν να σημειώνονται θαύματα, που σχετίζονταν κυρίως με θεραπείες ψυχοπαθών. Έτσι πολλοί άρχισαν να επισκέπτονται το Cheel και να προσκυνούν στον τάφο της αγίας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί στην κοινότητα μια παράδοση φιλανθρωπίας, φιλοξενίας και φροντίδας ανθρώπων με ψυχικό νόσημα, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Η βιογραφία της συντάχθηκε το 13ο αιώνα, αλλά υπάρχουν και πολλά καταγεγραμμένα θαύματά της από τους Βολλανδιστές. Η αγία Ντύμφα είναι μια αγία του ορθόδοξου παρελθόντος της Δύσης και, παρόλο που τιμάται ιδιαίτερα από τη Δυτική Εκκλησία, είναι μια ορθόδοξη αγία. Ας έχουμε την ευχή της, ιδιαίτερα οι αδελφοί μας που χρειάζονται τη βοήθειά της

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...